Glædelig 1. søndag i advent fra Frk Skrump

gløgg.jpg

Så er det december og hyggen lister sig ind i kalorieregnskabet…
Tag for eksempel æbleskiverne. Lad os sige vi tager 3 stk. og vi dupper dem i en skefuld syltetøj. Så skal vi ud og gå 1½ time for at forbrænde dem….
Husk at vælg nydelse i december, som har værdi for dig :-)Hjemmelavet gløgg
1 flaske rødvin
1 øko appelsin
1 spsk flydende sød, stevia sweet. eller 30g brun farin
50 g tørrede tranebær eller abrikoser klippet i mindre stykker
50 g mandelsplinter
2 kanelstænger
1 spsk hele nelliker
2½ spsk. vand

Skær appelsin i mindre tern, med skræl. Opvarm rødvinen og tilsæt vand, appelsin, sød/brun farin, kanelstænger og nelliker i en gryde.
Lad det stå ved laveste varme 30-45 min. Fordel mandelsplinter og tranebær i 6 glas.
Fjern kanel og nelikker og kaser det. Fordel gløggen i de 6 glas.

konfektrulle.jpg

Julekonfekt
50 g svesker
160g rugflager eller bygflager
1 bæger æggehvider
120g kokosmel
80g nutella eller sukkerfri nutella
5 spsk kakao pulver
2-3 tsk romessens
75g pecannødder
80g abrikoser øko, svansø
100g lätta eller kokosolie
30 g mandelflager

Kog sveskerne i vand i ca 5-8 min.
Hæld vandet fra, pånær 2-3 spsk.
Blend det med en stavblender.
Kom mosen og alle ingredienser i en food processor. Rul dejen til en lang pølse.
Vend dem i mandelflager.
Stil den på køl eller i fryseren.
Skær i 20 skiver inden servering.
Opbevares på køl.


Hvad bruger man diætisten til i december?

Diætist og jul kan lyde som en kedelig kombi og man kunne fristes til at blive væk. Måske fordi man forbinder diætisten med vægttab og det giver jo sjældendt mening i december.
For de fleste er målet stabilitet på vægten, altså at komme igennem uden 5+. Og det kræver ofte planlægning og refleksion. Det kan være svært at få gjort selv, når der er travlt og derfor giver det mening, at få sparring og hjælp fra sin diætist.

Her kommer en lille guide, du kan arbejde med.
1) Lav en oversigt over alle de sociale arrangementer, du har i december.

2) For hvert arrangement, ved du typisk hvad der serveres. Ud fra det, laver du en liste over hvilken mad/lækkerier, der har størst betydning for dig. På den måde opdager du, hvilke der ikke betyder så meget. Det vil hjælpe dig på dagen, til ikke at gå ombord i det hele.

3) Alle de andre dage i måneden, skal du nu have en plan for. Herunder bl.a. kulhydrat mængden, er der grønt nok og har du alternativer til den søde tand, der pludselig kan melde sig. Hvad med motionen og osv….

Fx. kunne det være at du 3 dage i en uge skal ud til gløgg og æbleskiver. Holder du meget af æbleskiver og har det stor værdi for dig, så skal du jo have æbleskiver. Du kan selvfølgelig beslutte dig for, hvor mange du skal have. Men det vigtigste er faktisk, at der er styr på de 4 andre dages mad, så du både får grønt og protein og ikke mister stabiliteten.

Målet med arbejdet er, at du går igennem december med ro og glæde og undgår, at du i januar skal til at arbejde med ekstra kilo.Mød Line med PCOS, hun spiste sig i balance og blev gravid.

Skærmbillede 2018-10-23 kl. 10.43.22.png

Har du PCO eller PCOS kan Frk Skrump hjælpe dig.
I mere end 10 år har Frk Skrump hjulpet kvinder med PCO og PCOS.
Læs Lines historie nedenfor.

PCO står for policystisk ovariesyndrom. Det er en hormonforstyrrelse, der rammer 5-10% af kvinder i den fødedygtige alder.
Er du i tvivl om du har PCO, bør du opsøge en gynækolog, som kan stille diagnosen for dig.

Overvægt, hudproblemer, sukkertrang, uregelmæssig menstruation og barnløshed er nogle af de bivirkninger, der følger med denne hormonforstyrrelse.
Med den rette livsstil og kost kan du afhjælpe mange af dine bivirkninger.

Line, nu mor til to.

”Du har PCOS, her er der en pjece om barnløshed og fertilitetsbehandling” – sådan lød beskeden da jeg i 2011, efter seks måneder uden menstruation, blev scannet hos en gynækolog. Jeg husker ikke turen hjem fra gynækologen, faktisk husker jeg kun følelsen af at lige der slukkede min drøm om familie og børn, men heldigvis kun for en stund.

Med PCOS diagnosen fulgte også en masse tanker. Jeg har altid ønsket mig børn, og med udsigten til nedsat fertilitet sammen med en øget testosteron produktion følte jeg mig meget lidt kvindelig. Dét jeg følte gjorde mig til kvinde fungerede ikke. Dog begyndte de problemstillinger jeg havde gået med i en årrække at give mening, smerterne i underlivet, hovedpinerne, vægten jeg ikke kunne få til at falde og den massive træthed.

Jeg valgte at søge nettet tyndt efter en gynækolog der havde styr på PCOS, som i 2011 stadig var lidt en ”ukendt sygdom”. Jeg var overbevist om at man kunne gøre noget, det kunne ikke være rigtigt at jeg bare skulle affinde mig med metformin og krydse fingre for det hjalp. Jeg kom til en gynækolog, som fik forklaret mig at jeg var insulinresistent og hvilken betydning min kost havde for sygdommen.

Efter konsultationen med ham begyndte jeg stædigt at lede efter en diætist som havde styr på det med PCOS og som kunne hjælpe mig igennem, den livsstilsforandring det krævede.

Jeg valgte Frk Skrump af mange grunde. De vidste noget om PCOS og om hvad kostsammensætningen gjorde for mig krop. Derudover vidste de at vægttab er mere end kcal tælling og havde forståelse for den psykiske proces jeg var igennem. Den første samtale gik i store træk ud på at få kortlagt hvad kosten havde af betydning for min sygdom, og hvorfor jeg skulle spise anderledes. Da jeg fik en fornemmelse af hvorfor, og hvor meget det egentlig betød fik jeg blod på tanden. Motivationen var et barn, og det holdte mig i gang.

Efter fire måneders seriøs kostændring sagde vægten minus 20 kg, og mit c-peptid faldt fra 1700 til 700, og kort derefter faldt det til 600. Mit energi niveau steg, og jeg havde stort set ingen smerter. Jeg valgte at fortsætte mine konsultationerne, for jeg ville havde principperne helt ind under huden.

Foto

I foråret 2012 begyndte jeg at blive svimmel. Jeg havde på det tidspunkt et fritidsjob hvor jeg vaskede trapper, men måtte flere gange gå hjem fra arbejde grundet svimmelhed. Min mor blev ved med at spørge om jeg kunne være gravid, og jeg blev rasende på hende, for det kunne jeg jo ikke være.

Efter noget tid besluttede jeg mig for at ringe til lægen, men tænkte at han nok ville spørge til graviditet, det gør læger jo når en kvinde klager over svimmelhed. Jeg valgte derfor at tage en test, for så havde jeg en negativ test til at bakke mig op i at det ikke var graviditet. Jeg havde stadig beskeden om barnløshed i baghovedet og bare at skulle tage testen var en kæmpe grænse at overskride, for der var intet i mig der tænkte at den kunne være positiv, på trods af den stabile cyklus jeg havde fået i forbindelse med min kostændring og vægttabet. Testen var positiv!! Forvirret fik jeg ringet til min kæreste og sagt ”øhh den test der skulle være negativ - den er positiv.”

Den 23 februar 2013 fik jeg verdens lækreste lille pige i mine arme, og i april 2016 kom hendes ligeså lækre lillebror til verden. Begge lavet helt naturligt.

 Jeg har haft fornøjelsen af at have Majbritt Engell fr Frk Skrump, ved min side. Ved hver samtale er jeg blevet mødt med forståelse, støtte og en masse optimisme.

Læs mere om Frk Skrumps forløb HER:

Savner du grød

Prøv vores lækre mættende kolde grød.
Opskriften er fra vores bog:
Frk Skrumps Nordiske Middelhavskost

Grød med rug, bær og kefir

Overnight grød med rug, bær og kefir
2 portioner

Frk Skrumps Nordiske Middelhavskost

Ingredienser:
1 dl rugflager eller quinoaflager
1 dl grovvalset havregryn
3-4 spsk chiafrø
3 spsk frysetørret bær, fx blåbær el. hindbær
50 g blåbær eller hindbær (gerne fra frost)
1 dl vand
3 dl kefir
2 spsk skyr
1/2 tsk salt
2 tsk honning


Topping:
1 æble, skåret i skiver eller revet groft
10 valnødder
2-3 tørrede abrikoser, finthakkede


Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Fordel det i to høje glas.
Læg lå på og stil det på køl natten over.
Pynt grøden med topping inden servering.

6 ugers JULEBOOST hos Majbritt Engell
Vil du gerne tabe dig 3-6 kilo inden jul? Måske er vores gruppeforløb noget for dig?
Gruppemøde og træning hver uge.
Læs mere nedenfor.