Savner du grød

Prøv vores lækre mættende kolde grød.
Opskriften er fra vores bog:
Frk Skrumps Nordiske Middelhavskost

Grød med rug, bær og kefir

Overnight grød med rug, bær og kefir
2 portioner

Frk Skrumps Nordiske Middelhavskost

Ingredienser:
1 dl rugflager eller quinoaflager
1 dl grovvalset havregryn
3-4 spsk chiafrø
3 spsk frysetørret bær, fx blåbær el. hindbær
50 g blåbær eller hindbær (gerne fra frost)
1 dl vand
3 dl kefir
2 spsk skyr
1/2 tsk salt
2 tsk honning


Topping:
1 æble, skåret i skiver eller revet groft
10 valnødder
2-3 tørrede abrikoser, finthakkede


Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Fordel det i to høje glas.
Læg lå på og stil det på køl natten over.
Pynt grøden med topping inden servering.

6 ugers JULEBOOST hos Majbritt Engell
Vil du gerne tabe dig 3-6 kilo inden jul? Måske er vores gruppeforløb noget for dig?
Gruppemøde og træning hver uge.
Læs mere nedenfor.

Har du en “hva så strategi”?

En ‘hva så’ strategi er din wingman,
når du uventet falder i, med noget, der ikke er en del af din plan. Den hjælper dig til, hurtigt at komme på rette spor igen.
Kender du det…
Det er mandag. Du tænker: den skal bare have fuld gas, nu skal den vægt ned.
Sådan er det for mange der starter op i et vægttabsforløb. Det skal gå stærkt, for så bliver motivationen ekstra høj. Det er sådan set også en fin idylisk tanke, men virkeligheden rammer de fleste når ugen er halvvejs.

FORDI…
Du ser dig blind på, at noget kan komme i vejen. Det enste du ser, er dit vægttab (dit mål), ikke vejen derhen. I de fleste vægttabsforløb, oplever vi, at noget kommer i vejen. Ja for sådan er det virkelige liv nemlig. Desværre kan vi aldrig planlægge, hvornår det sker og hvad der sker. Men… vi kan lave en “hva så strategi” og arbejde benhårdt med den. Dvs. vi antager, at der kommer forhindringer på vores vej og er klar til at håndtere dem på den bedste måde.

Typiske forhindringer kunne være: at du bliver syg, dine børn bliver syge, dine forældre skal hjælpes, der er travlt på jobbet, du bliver stresset på grund af lange arbejdsdage og bestiller take away, du bliver fyret, du har haft en diskussion med din mand/kone, der er problemer på jobbet, du har ondt i ryggen eller knæet og kan ikke træne, din bedre halvdel kommer hjem med take away fordi han/hun ikke orker, at lave mad. Ja, listen er uendelig lang. Når du falder i, påvirker det dit humør og derpå din adfærd. Du oplever tankemylder og får måske endda lyst til mere mad og det forkerte mad. Du betaler en stor pris mentalt og mister troen på projektet.

Sådan gør du - eksempler på ‘hvad så’ strategier.
Når du falder i, på grund af noget uventet kommer i vejen, så handler din ‘hva så’ strategi om, at gøre det bedste du kan, når du står i situationen.

  • Du køber pizza med hjem fra arbejde, fordi du ikke har overskud til at lave mad. I stedet for at spise en hel pizza spiser du to stykker sammen med 4-5 gulerødder. En time efter måltidet spiser du en tyk skive ost eller en skål skyr med mandler. Dette for at få ekstra mæthed og ro i kroppen, også selvom det er flere kalorier end du havde tænkt dig.

  • Du spiser kage på jobbet, fordi du er træt sidst på dagen. Du har ikke sovet på grund af bekymringer omkring din jobsituation. Når du kommer hjem har du dårlig samvittighed og får lyst til mere sødt. I stedet for mere sødt, spiser du en portion skyr med hakket chokolade el. lidt honning og mandler og laver den aftensmad du havde planlagt. Efter aftensmaden spiser du 2 firkanter mørk chokolade.

  • Du har haft en stresset dag på jobbet. Du har ikke nået dine opgaver og er ked af det. På vejen hjem holder du ind på tanken og spiser en fransk hotdog og en Toms skildpadde. Emballagen smider du selvfølgelig ud, inden du når hjem, så ingen opdage du har syndet. Da du skal lave aftensmad steger du to spejlæg, spiser nogle tomater og gulerødder, en rugbrød med ost og en stor håndfuld mandler. Du spiser noget der giver kroppen ro, mæthed og som får forbrændingen til at køre videre.

Pointen er altså, at du hele tiden er i stand til at trække dig selv op. Komme videre selvom det går galt. Spis noget der gør dig mæt og får kroppen i ro. Så du kan fortsætte som om intet var hændt. På den måde skal du nok nå det mål, du drømmer om. Det værste du kan gøre er at spise mere forkert og slå dig selv i hovedet med dårlig samvittighed.

Plus 40 og vægten stiger

Har du oplevet, at vægten bare sniger sig opad, uden at du faktisk har ændret noget?
Vi giver dig gode tips til at undgå de klassiske 10 kg, når din alder siger 40 plus.

Det er meget normalt, at tage på i overgangsalderen, men mange oplever den begyndende stigning allerede i begyndelsen af fyrrerne. I klinikken hører vi ofte sætningen, “Det er utroligt, jeg spiser og motionerer som jeg plejer, men der kommer bare sådan en delle lige rundt om maven, og jeg kan ikke komme af med den”.

Maden
Protein er ofte det største problem, vi støder på. De fleste får for lidt og man skal forstå, at protein er rygraden i dagen der sikrer mæthed og overskud. Med for lidt protein i hovedmåltiderne øges trangen til hurtige kulhydrater og søde sager, man bliver træt og overskuddet til træning bliver mindre.

20180903_091652.jpg

Motionen
Hvornår motionerer man nok? Ja det er der lavet lidt regler for og for den som ikke træner så meget, så er det nok en stor mundfuld. Skal du tabe dig, så start med at få styr på maden først og sæt motionen på bagefter, så du kan opretholde dit vægttab. Har du et BMI over 30, kan man have en krop der virkelig bare helst vil sidde ned og som ikke bryder sig om at svede. Find derfor noget du kan holde ud og som du faktisk kan gentage min. 3 gange i ugen. Det vil altid være forfærdeligt i starten, men tro os, det bliver bedre.
Brug fx hold for overvægtige som ‘De dansende divaer’ eller en personlig træner, så du får hjælp til at holde motivation i starten, hvor det ofte er sværest.

Søvnen
Søvn er meget vigtig for din sundhed generelt og faktisk også ret afgørende i forhold til din vægt og risiko for livsstilssygdom. Det er bedst, hvis du får sovet 7-8 timer, når man ser på forebyggelse af overvægt. Det kan dog være svært for en krop i overgangsalderen, der ofte er ramt på kvaliteten af søvnen. Den er ofte dårlig og uregelmæssig. Derudover kan der også ligge en masse mentalt, fx stress og bekymringer, som ikke ligefrem gør det nemmere. Ofte anbefaler vi søvn frem for motion, når man skal tabe sig. Men omvendt kan motion også gøre, at man sover bedre, så det kan være lidt svært. Du må mærke dig frem.

Få din egen sundhedsanalyse og kostplan hos Frk Skrump.

Inspiration til vegetarisk aftensmad

Kan du godt lide at spise vegetarisk , leve sundt og holde den slanke linje?
Når du spiser vegetarisk kan du hurtigt komme til at spise alt for meget stivelse og kulhydrat fra linser, bønner, brød og frisk frugt eller tørret frugt. Du skal altså være opmærksom på balancen i dit måltid når du spiser et vegetarisk måltid. 

Skærmbillede 2018-08-28 kl. 15.02.02.png

Prøv vores bud på en vegetarisk opskrift, hvor måltidet er i balance.
Hummussalat, fra bogen Frk Skrumps Nordiske Middelhavskost.  Hvis du har børn kan du med fordel lave en portion ovnbagte kartofler til.

Hummussalat
2 portioner salat og 4 portioner hummus

Skærmbillede 2018-08-28 kl. 15.18.10.png

Hummus:
250 g kikærter, forkogt
1-1,5 dl ekstra jomfruolivenolie eller koldpresset rapsolie
1-1,5 dl vand
saft og skal fra 1 økologisk citron, skallen rives fint
4 spsk. tahin eller hjemmelavet nøddesmør
1 tsk. stødt spidskommen
½ tsk. karry
1 knsp. tørret chili
2 spsk. nigellafrø eller sesamfrø, tørristet
2 fed hvidløg, fintrevet
½ tsk. salt

Spidskålssalat:
300 g spidskål, almindelig eller lilla, snittet i tynde strimler eller finthakket
en stor håndfuld frisk persille eller løvstikke, grofthakket
200 g æble, finthakket
saften fra 1 limefrugt
2 tsk. honning
lidt sorte saltflager, kan erstattes med almindelige saltflager

Hummus:
Kom alle ingredienserne i en foodprocessor.
Blend det hele til en jævn og cremet hummus.
Tilsæt ekstra vand, hvis konsistensen er for tyk.
Han holde sig på køl 5-8 dage.

Spidskålssalat:
Vend spidskål med friske urter og æble, og fordel limesaft og honning over.
Drys med saltflager.
Serveres i en dyb tallerken eller på et fad. Anret hummus i bunden. Top med salat ovenpå.
TIP: Lav ekstra salat så du har til din frokost dagen efter.

I  bogen Frk Skrumps Nordiske Middelhavskost får du mere end 60 velsmagende grønne opskrifter. Bogen er ikke en kur, men en smagfuld og varieret måde at leve sundt på, der bygger på friske råvarer og hjemmelavet mad. Derfor er både naturligt sukker og rustikt brød en del af kosten sammen med blandt andet frisk grønt, krydderurter og dejlig vin.