B R Ø D - med emmermel

Opskrift på groft morgenbrød

BRØD

OPSKRIFT
12-14 stk
25 g gær
5 dl vand
2 spsk olie, fx rapsolie
1 spsk honning
1 tsk salt
1 dl havreklid
3 dl emmermel eller rugmel
5-5,5 dl hvid hvedemel *

Opløs gær i vand. Tilsæt resterende ingredienser. Dejen røres godt sammen. Enten med en ske eller gerne i en røremaskine i 5-10 minutter. Dæk dejen til. Dejen stilles til hævning, på køl, natten over.
DAGEN EFTER:
Stil ovnen på 200 g varmluft.
Tag dejen op med to spiseskeer og stil den på en bageplade med bagepapir. Bages i ovnen 15-20 minutter.

* Der kan være lidt forskel på de mærker mel du bruger. Derfor kan mængden af mel i en opskrift variere lidt.
Hvis dejen er meget flydende når den er færdighævet bør du røre 1/2-1 dl hvid hvedemel mere i.

Emmermel - hvor køber jeg det?
Emmermel kan købes fra AURION, dvs. i helsekostbutikker, eller fra Meyers, som typisk forhandles i større supermarkeder. Først og fremmest er det vigtigt at skrive, at du kan skifte Emmermel ud med fx rugmel eller fuldkorns Ølandshvedemel.
Emmermel har en god smag og en dejlig duft. Det en gammel kornsort, der kan minde om rugmel. Da den giver et mørkere og grovere brød. Emmermel udmærker sig ved, at indeholde mange fiber, da hele kernen er malet til mel.

Pandekager

SÅ ER DER MORGENMAD.
Spis en eller 1 nybagt bolle med 2 spejlæg eller 2 kogte æg og et par skiver ost. Nyd en kop varm the eller kaffe til.

PANDEKAGER kan du også få..
Et hurtigt tip.. Jeg brugte de samme meltyper til at bage pandekager med.

PISK FØLGENDE SAMMEN:
1 æg, 2 dl mælk, 2 spsk havreklid, 1/2 dl hvidhvedemel + 1/2 dl emmermel. Lidt salt og lidt kanel plus 2-3 snapseglas danskvand, da det giver sprødhed.
Steges i rapsolie, til 6 mellemstore pandekager.
Et ekstra tip…Er du i tvivl om hvor meget dej du skal bruge pr pandekage. 3/4 dl dej.