B R Ø D - med emmermel

Opskrift på groft morgenbrød

BRØD

OPSKRIFT
12-14 stk
25 g gær
5 dl vand
2 spsk olie, fx rapsolie
1 spsk honning
1 tsk salt
1 dl havreklid
3 dl emmermel eller rugmel
5-5,5 dl hvid hvedemel *

Opløs gær i vand. Tilsæt resterende ingredienser. Dejen røres godt sammen. Enten med en ske eller gerne i en røremaskine i 5-10 minutter. Dæk dejen til. Dejen stilles til hævning, på køl, natten over.
DAGEN EFTER:
Stil ovnen på 200 g varmluft.
Tag dejen op med to spiseskeer og stil den på en bageplade med bagepapir. Bages i ovnen 15-20 minutter.

* Der kan være lidt forskel på de mærker mel du bruger. Derfor kan mængden af mel i en opskrift variere lidt.
Hvis dejen er meget flydende når den er færdighævet bør du røre 1/2-1 dl hvid hvedemel mere i.

Emmermel - hvor køber jeg det?
Emmermel kan købes fra AURION, dvs. i helsekostbutikker, eller fra Meyers, som typisk forhandles i større supermarkeder. Først og fremmest er det vigtigt at skrive, at du kan skifte Emmermel ud med fx rugmel eller fuldkorns Ølandshvedemel.
Emmermel har en god smag og en dejlig duft. Det en gammel kornsort, der kan minde om rugmel. Da den giver et mørkere og grovere brød. Emmermel udmærker sig ved, at indeholde mange fiber, da hele kernen er malet til mel.

Pandekager

SÅ ER DER MORGENMAD.
Spis en eller 1 nybagt bolle med 2 spejlæg eller 2 kogte æg og et par skiver ost. Nyd en kop varm the eller kaffe til.

PANDEKAGER kan du også få..
Et hurtigt tip.. Jeg brugte de samme meltyper til at bage pandekager med.

PISK FØLGENDE SAMMEN:
1 æg, 2 dl mælk, 2 spsk havreklid, 1/2 dl hvidhvedemel + 1/2 dl emmermel. Lidt salt og lidt kanel plus 2-3 snapseglas danskvand, da det giver sprødhed.
Steges i rapsolie, til 6 mellemstore pandekager.
Et ekstra tip…Er du i tvivl om hvor meget dej du skal bruge pr pandekage. 3/4 dl dej.

Skønne salater til julen.

Julesalat ala Frk Skrump

Rødkålssalat med granatæble

2- 3 portioner
300 g rødkål eller rød spidskål, fintsnittet
150 g gul peberfrugt, skåret i skiver
en bundt frisk løvstikke ell. persille, finthakket
200 g granatæble, punisk æble, råt
2-3 spsk hasselnøddeolie eller olivenolie med chokolade
saft og skal fra en citron (øko)
25 g pekannødder
10 g sesamfrø
lidt saltflager, fx sorte saltflager
Topping: Løvstikke, lidt hakket chokolade 70%

Bland rødkål, peberfrugt, friske urter og granatæble sammen.
Vend det med olie og citronsaft/skal. Drys med nødder, sesamfrø og salt.
Pynt med løvstikke og eventuelt hakket chokolade.

Grøn Waldorfsalat

6-8 portioner
2 æbler, hakkes groft
2 squash, skrælles og hakkes fint
250g valnød, hakkes groft
100g vindruer, deles i halve 
1 bundt bladselleri (400-500 gram), skæres i skiver
350g skyr
250g Piskefløde, piskes til skum
1 tsk tørret vaniljepulver
evt 1 tsk flydende stevia eller 1 spsk honning

TIP: gem lidt vindruer og valnødder til at pynte med

Bland alle ingredienserne sammen til en lækker cremet waldorfsalat.
Portionen er relativt stor. Du kan derfor med fordel halvere mængden og servere en anden tilbehør til sammen med denne.



Glædelig 1. søndag i advent fra Frk Skrump

gløgg.jpg

Så er det december og hyggen lister sig ind i kalorieregnskabet…
Tag for eksempel æbleskiverne. Lad os sige vi tager 3 stk. og vi dupper dem i en skefuld syltetøj. Så skal vi ud og gå 1½ time for at forbrænde dem….
Husk at vælg nydelse i december, som har værdi for dig :-)



Hjemmelavet gløgg
1 flaske rødvin
1 øko appelsin
1 spsk flydende sød, stevia sweet. eller 30g brun farin
50 g tørrede tranebær eller abrikoser klippet i mindre stykker
50 g mandelsplinter
2 kanelstænger
1 spsk hele nelliker
2½ spsk. vand

Skær appelsin i mindre tern, med skræl. Opvarm rødvinen og tilsæt vand, appelsin, sød/brun farin, kanelstænger og nelliker i en gryde.
Lad det stå ved laveste varme 30-45 min. Fordel mandelsplinter og tranebær i 6 glas.
Fjern kanel og nelikker og kaser det. Fordel gløggen i de 6 glas.

konfektrulle.jpg

Julekonfekt
50 g svesker
160g rugflager eller bygflager
1 bæger æggehvider
120g kokosmel
80g nutella eller sukkerfri nutella
5 spsk kakao pulver
2-3 tsk romessens
75g pecannødder
80g abrikoser øko, svansø
100g lätta eller kokosolie
30 g mandelflager

Kog sveskerne i vand i ca 5-8 min.
Hæld vandet fra, pånær 2-3 spsk.
Blend det med en stavblender.
Kom mosen og alle ingredienser i en food processor. Rul dejen til en lang pølse.
Vend dem i mandelflager.
Stil den på køl eller i fryseren.
Skær i 20 skiver inden servering.
Opbevares på køl.


Hvad bruger man diætisten til i december?

Diætist og jul kan lyde som en kedelig kombi og man kunne fristes til at blive væk. Måske fordi man forbinder diætisten med vægttab og det giver jo sjældendt mening i december.
For de fleste er målet stabilitet på vægten, altså at komme igennem uden 5+. Og det kræver ofte planlægning og refleksion. Det kan være svært at få gjort selv, når der er travlt og derfor giver det mening, at få sparring og hjælp fra sin diætist.

Her kommer en lille guide, du kan arbejde med.
1) Lav en oversigt over alle de sociale arrangementer, du har i december.

2) For hvert arrangement, ved du typisk hvad der serveres. Ud fra det, laver du en liste over hvilken mad/lækkerier, der har størst betydning for dig. På den måde opdager du, hvilke der ikke betyder så meget. Det vil hjælpe dig på dagen, til ikke at gå ombord i det hele.

3) Alle de andre dage i måneden, skal du nu have en plan for. Herunder bl.a. kulhydrat mængden, er der grønt nok og har du alternativer til den søde tand, der pludselig kan melde sig. Hvad med motionen og osv….

Fx. kunne det være at du 3 dage i en uge skal ud til gløgg og æbleskiver. Holder du meget af æbleskiver og har det stor værdi for dig, så skal du jo have æbleskiver. Du kan selvfølgelig beslutte dig for, hvor mange du skal have. Men det vigtigste er faktisk, at der er styr på de 4 andre dages mad, så du både får grønt og protein og ikke mister stabiliteten.

Målet med arbejdet er, at du går igennem december med ro og glæde og undgår, at du i januar skal til at arbejde med ekstra kilo.